bomen als spiegel

Voor organisaties

Mensen en bomen lijken op elkaar. Beide staan rechtop tussen hemel en aarde, hebben ‘roots’ of ‘wortels’ en ook de kruin is een gemeenschappelijke deler. Een dergelijke vergelijking is ook te trekken tussen een boom en het bedrijfsleven. Kijk naar een organisatiestructuur met al zijn vertakkingen. Zie hoe slecht of juist goed het kan gaan met bepaalde bedrijfstakken. Besef dat een goede voedingsbodem zowel voor de boom als het bedrijfsleven onontbeerlijk is. En dan de manier waarop alles samenhangt in een bos – is dat niet een heel goede metafoor voor het bedrijfsleven?

Een verschil is, dat de boom en het bos al vele honderden miljoenen jaren de tijd hebben gehad om optimaal te leren functioneren. Daar kan het relatief jonge bedrijfsleven nog wat van leren… Daarbij is het bedrijf altijd wel ergens verbonden met de natuur.

Door goed en vaak te kijken naar verschillende bostypes en de daarbij behorende cultuurvarianten, heb ik veel proceskennis in huis. Toepasbaar in elke organisatie.

Nu de mens ver verwijderd is geraakt van de natuur, is ook de proceskennis grotendeels verdwijnen. En daarmee ook een gevoel voor de natuurlijke logica der dingen. Laat de natuurlijke processen weer een spiegel zijn!

Deze spiegel is beschikbaar voor individuele coaching, voor  groeps- of teambuilding, of als leerzaam alternatief voor het gebruikelijke ‘bowlen’.