Groei, banden en levels

In de Geronimo sportschool draait het om respect. Voor jezelf en voor elkaar.

Doel is samen groeien, zodat jij groeit en ook de Pentjak Silat.

Je eerste doel is het zelfstandig kunnen uitvoeren, zonder na te doen van de 7 basis punten. Betekend raken met termen als Sikup en Sijap, Hormat Buka. =  Mindfull, focussen, verbinden en openen
Dan werken we snel door naar de eerste 19 punten en leer je de eerste Jurus. Jurus 1 verschilt qua techniek, inzicht en ‘energie’ van de basispunten. De basis heb je nodig om deze te bereiken. Dan breiden we de basis uit tot basispunt 28, er zijn er 40 in het totaal.

Beheers je 19 basispunten dan rijp voor een tweede Jurus.  Jurus 2 maakt alles helderder, niet makkelijker maar geeft je meer inzicht en mogelijkheden.
Ondertussen werken we aan het sparren, kleef en langspel (zie Levels sparren)

Voor je examen geel leer je basispunten 1t/m 19 Jurus 1 en 2 We willen dat je kunt kleefsparren waarbij de nadruk ligt op jezelf vrij te lopen en het lopen op zich (goed lopen maakt alles mogelijk). Je zegt voor je gele examen; ik maak mij stof eigen en heb de wil door te zetten. Duur (tijd in training) 1,5 jaar met flink wat inzet.

Dan gaan we door voor oranje. Basis punten vullen we aan tot 40. De  Jurussen 1 t/m  5 en je leert lanka 1 en 2 Dit is een presentatie vorm van verschillende technieken uit de basis.
We willen dat je lang en kortspel beheerst en dat je stof of technieken kunt combineren… je traint nu 3 jaar

Rood kun je halen in je 4e jaar. Er waren wat studenten die echt er voor gingen en dagelijks trainde, zij haalde Rood in nog geen 3 jaar!!
Voor rood ken je 10 Jursussen, daar komen ook nog eens 2 Lanka’s bij. Een Lanka met totaal andere stijl en je leert Lanka stok, alleen en tegen over elkaar.Het sparren; we willen dat je jezelf kunt vrijlopen tegen meerdere tegenstanders.
Bij rood mag je lesgeven, ook zelfstandig. Je hoeft niets meer te kunnen dan in alle omstandigheden bij jezelf zijn.

Rood is een pittig examen en erkend bij meerder scholen, vele scholen zoals wij dat nu ook doen hebben een paar ‘tussen’ banden die helpen om de stap naar rood te maken.

Zelf vergelijk ik rood met een zwarte band zoals die bekend is bij vele budo sporten.

Na rood werk je naar je Slendang toe. Een graad waarbij je naast alle stof kent en weet te beheersen. Je hebt het innerlijk verkend, je bent echt aan de slag gegaan met je zelf. Hoe dat er uitziet is heel persoonlijk en met een slendang mag je jouw eigen school openen.
In ieder geval ben je vrij en instaat je zelf in elke situatie uit te drukken. (zelf expressie te geven) De eerste slendang krijg je van mij, die verslijt je en langzaam ontwikkel je jou eigenheid in lesgeven. In de verwachting en hoop dat we meerdere verbonden autonome scholen in de wereld zetten waarin we zoveel mogelijk mensen zien schitteren! (er zijn 20 lanka’s – 64 jurussen)

Levels sparren

  • a Kleefspel

Het spel waarin je leert over je eigenruimte, aansluiten, kiezen en lopen. Niet proberen te scoren maar juist je kansen zien en dan alsnog kiezen wat je er mee doet. Communicatie op gevoelsniveau

b Lock and break

Hoger level kleefspel waarbij je de lock of breakpunten opzoekt en de ander vast houdt totdat deze zijn of haar creatie gebruikt en via een ander scharnierpunt verdwijnt uit de lock

  • Langspel

Dit spel gaat over los zijn, en confrontatie op afstand houden, door langspel. Aansluiten, kiezen, stappen maken, spel inzicht, basis punten 10-15

  • Kortspel als in slagafweer/ jurus

Hier spelen we kort, ligt dicht op langspel wat overgaat in kleefstijl, hier speel jij alleen jou spel, hoewel je volgt maak je eigen lijnen

  • Pukulan

Jij speelt jou spel, als we dit spelen dan gaat het over inzicht en vuur. De elementen gaan er toe doen

  • Elements, onder en boven is de speler zich bewust. 8 spelen onder, aarde aarde tot vuur vuur en 8 boven, dan een combi tussen alle spelen

Meer over Krijgskunst, Pentjak en wat het jou kan geven: