Pentjak Silat

Krijgskunst Pentjak Silat

De krijgskunst die ik onderwijs heet Pentjak Silat. Zoals je in de tekst over de Innerlijke Krijger hebt kunnen lezen, is de filosofie erg belangrijk. Deze heb ik gevormd door verschillende filosofieën die mij aanspreken te combineren. De van oorsprong uit Indonesië afkomstige krijgskunst is zowel effectief als sierlijk. Ik heb mij vooral toegelegd op het sierlijke aspect, de bloem, hoewel de technische gevechtsaspecten ook hierbij belangrijk zijn voor de vormgeving. De sierlijke bloembewegingen vonden in de flower of life hun oorsprong. De flower of life is een geometrische structuur, waarin al het leven haar oorsprong vindt. Deze ontdekking heeft mijn stijl, oftewel mijn creativiteit, veel meer mogelijkheden gegeven. En door deze creativiteit blijf ik het heel boeiend vinden om te trainen.

Leuk om van andere clubs die de zelfde stijl doen de pagina´s te bezoeken? je vindt ze hier!

Strijden of creëren?

Wanneer de strijd uit de school is en er zich een kring vormt waarin de kunst zich kan openbaren, zijn de lessen voor een ieder van grootse waarde. Het zit hem dan niet in de hevigheid maar in de inzichten waarmee het ware zelf kan worden ontdekt.

Voor mijzelf heb ik beetje bij beetje deze theorie getest totdat deze waarheid voor mij werd. Er zijn leerlingen geweest die vragen stelden waardoor ik wezenlijk de krijgskunst heb doen veranderen. Mogelijk beseften ze niet wat het effect was, maar het gaf mij een cadeau, met als diepste les dat je leerlingen je leraar zijn.
Zo ben ik begonnen het sparren (de benadering van het gevecht) te zien als een principe van heling en bewustwording. Het begint traag en elke stoot of trap ‘geef’ je weg. Je zorgt ervoor dat je sparringpartner bewust een wering uitvoert. Elke beweging vertraag je zodat er geen primaire reflexen meer zijn, elke beweging is scheppend. Dit is overigens ook het geval als we de simpele en meer complexe oefeningen alleen doen. Je creëert: twee armen en benen, hoofd en romp, ze bewegen bewust in cirkels en rechte lijnen. In het sparren ontmoet je vervolgens de ander en speelt met elkaar. Als er een basis van vertrouwen is, werk je langzaam (dit kan rustig een half jaar duren) toe naar een sneller gevecht waarbij je de reflexen telkens weer onder ogen komt en ze omvormt tot een soepele eigen beweging. Samen kom je tot de ontdekking dat er veel meer ontstaat met z’n tweeën dan wanneer je alleen beweegt. Het is alsof je een tango danst, zonder leider en zonder volger.
Dan komt er een moment dat inzichten uit de vaste oefenvorm van de krijgskunst geïntegreerd raken in de sparring. Je komt in een ruimte waar je echt helemaal vrij creëert. Meestal uit zich dit door een innerlijke glimlach. Wanneer men dat niveau kent, bereikt de training van de krijger een hoogtepunt.

Leren

Door met geluid en schijnbewegingen elkaar te belagen, tracht je elkaar uit die vrije creatie te krijgen en terug in een oud patroon. Patronen zijn vaak op angst gebaseerd en hier leert je jezelf kennen. De reflex geeft spanning en de spanning maakt een onbalans. Dit vraagt om herstel en inzicht. De opzet van deze krijgsdimensie is om elkaar te sterken. Als de ander zich van de onbalans bewust wordt, dan doet deze een pas (stap) terug in de eigen vrije ruimte en hervindt de balans. Dit is een houding die vraagt om bewustzijn en een bewuste daad. Het hartgebied, dat is de plek waar je wil zitten. Je bent bezig met gevechtskunst, maar je danst en komt niet in het spel van de ander waartoe deze je verleidt. Tijdens de lessen helpen we elkaar met het bewust worden van onze patronen en reflexen.

De wekelijkse lessen zijn doordrongen van deze filosofie. Heb je interesse maar kun je niet wekelijks, dan is de innerlijke krijgerworkshop misschien iets voor jou. Bovendien zijn er workshops waarin krijgskunst en natuur samengaan. We kijken naar hoe de natuur haar natuurlijke processen ontvouwt en laten ons hierdoor inspireren in de gevechtskunst. Wederom ligt de nadruk op de kunst. Jouw natuurlijke creatie kracht wordt uitgedaagd in het moment van de ontmoeting. Reflectie vind je in de natuur, die wederom in jou leeft. outdoorkantoor