Pentjak en Jeroen

Pentjak was ooit op de Indonesische eilanden een kunst en een overlevingsvorm. Hier in Nederland zijn de dans en het vechten nu gecombineerd tot een vernuftige kunst. In mijn school is de krijgskunst een middel om tot groei in bewustzijn te komen. Waar je zou verwachten dat je hard moet worden, gaat het om zacht worden. Verder komt het aan op focus, concentratie en het scheppen van jouw eigen beweging. Expressie geven van binnenuit (Silat) aan de beweging (Pentjak).

Bijna 29 jaar beoefening van Pentjak Silat geeft mij het benodigde uithoudingsvermogen om te staan voor mijn zaak. Eerst beoefende ik Pentjak Silat voor mijzelf. Toen ik les ging geven kwam er een dimensie bij. De spiegels die mijn leerlingen mij beurt voorhielden, hielpen mij een meer westerse taal te spreken. Hierdoor werd de Pentjak Silat meer en meer begrepen en uitgediept.

Hetzelfde geldt voor mijn eigen proces: het vuur dat altijd in mij brandde (en vaak schroeide) heb ik onder controle gekregen en omgevormd naar passie. Deze passie helpt mij anderen te inspireren. En zo is de cirkel rond. Ik nodig iedereen uit om deel uit te maken van deze cirkel.