Verhoudingskunde

Niet iedereen heeft de tijd of energie om elke dag of zelfs maar elke week Pentjak Silat te beoefenen. Voor die mensen heb ik een aantal modules ontwikkeld waarin de kwaliteit van de krijgskunst naar voren komt. Discipline, een kwaliteit die ook deel uitmaakt van de krijgkunst, laten we hierbij buiten beschouwing. We focussen ons op diverse andere kwaliteiten waarvan de krijger zich bedient: goed ademen, keuzes (durven) maken, je kracht of aandacht richten, de juiste houding en verhouding tot dat, of diegene, waarmee je in contact bent.

Houdings- en verhoudingskunde:

Dit is een zachtere vorm of de binnenkant van de krijgskunst. Hier gaat het niet om vechten, maar om een duurzame relatie aan te gaan met de ander waarbij je zelf altijd in je comfortzone kunt blijven. Je wordt je bewust van hoe jouw houding werkt naar de ander toe en je leert je houding te gebruiken om jouw relaties te sterken. Bijvoorbeeld bij presentaties en verkoopsituaties kun je veel profijt trekken uit deze onderdelen van krijgskunst. Andere lessen gaan over het staan zoals een boom dat doet, op zichzelf! Hier dagen we elkaar uit om door beweging te ontspannen.

Innerlijke krijger:

Dit is de meer praktische kant van de krijgskunst. Naast de  benodigde stevigheid en creatief vermogen is er ook de strategie. De stappen die je maakt ten opzichte van elkaar kunnen gaan lijken op schaken. Dit heeft een groot mentaal element, waarbij je gericht je energie kunt inzetten. Hiernaast in de figuur worden met 6 lijnen beperkte mogelijkheden aangegeven, toch kun je deze op veel verschillende manieren lopen. Binnendoor of buitenom, wat is jouw strategie?