De Innerlijke Krijger

Een krijger is in mijn ogen: iemand die staat voor wie hij is. Iemand met een levenshouding waardoor hij allereerst zichzelf serieus neemt, bij alles wat hij doet, denkt of zegt. Een krijger is iemand die verantwoordelijkheid neemt. Het archetypische beeld van de krijger is dan ook een boom: open naar de kosmos en stevig geworteld in de aarde. De krijger is beweeglijk en soepel. Het beeld van de boom helpt hem op zijn eigen benen te staan.

Veel mensen denken dat krijgskunst agressief is. Maar in wezen hoort agressie niet bij de krijgskunst. Een ware krijger verstaat de kunst om agressie om te vormen tot een hogere kwaliteit, zoals liefde. Wat hiervoor nodig is, is een creatief hart. Een vrij hart. De eventuele agressie die vrijkomt in confrontaties met anderen is alleen maar een teken van onvermogen om deze energie om te vormen tot liefde. De boom die ogenschijnlijk onbeweeglijk is, is in wezen vol dynamiek. Aan de binnenkant spelen zich allerlei processen af, maar uiteindelijk geeft hij louter liefde.

In moeilijke tijden trekt de krijger zich terug en voert het gevecht op een innerlijk plan: met zichzelf. Hij doorleeft zijn pijn opnieuw en geeft deze wortels. Dit is het enige gevecht dat de krijger uiteindelijk voert: het gevecht met zichzelf. De krijger gaat ervan uit dat alles wat hij voelt, denkt of ziet, een deel is van zichzelf. Een machtige tegenstander is in wezen ook een deel van hemzelf. Met andere woorden: er is geen ander. Alles is één.

Krijgskunst is daarom zeer toegankelijk voor de vrouw. Zeker als je niet met spierkracht meet, maar met zijnskracht. De vraag bij krijgskunst is: ‘Kun je blijven staan en vrij blijven ademen, als iemand jouw persoonlijke ruimte betreedt?’ Deze vraag kun je aan zowel mannen als vrouwen stellen.

Onze benen hebben, net als ons hart, ook een groot creatief vermogen. Als iemand je persoonlijke ruimte betreedt is het belangrijk dat je ten opzichte van deze persoon een stap kunt zetten (letterlijk) om een gepaste (veilige) houding te vinden. Waar kun je heen? Als je jouw benen naast voor- en achteruit een aantal extra opties geeft, zul je je veiliger voelen wanneer er een confrontatie plaatsvindt. Dit gevoel van veiligheid is essentieel om in contact te komen met je creativiteit. Van daaruit kun je jouw reactie bepalen. In vrijheid.

Een krijger valt op. Hij beweegt zich voort zonder zichzelf weg te geven, met behoud van zijn eigen energie. Maar hij is nooit agressief. Hij is als een boom: stevig geworteld in liefde, wetende dat alles één is.

Meer over Krijgskunst, Pentjak en wat het jou kan geven: