soms is het fijn te lezen wat andere zeggen over de workshops. Onlangs (zomer 2017) ben ik er naar gaan vragen. Daarom hier wat ervaringen.

Op Ecolonie, een mooie plek in Frankrijk, hebben wij de 5-daagse workshop Krijgkunst gevolgd. Jeroen liet ons hier, samen met een aantal vriendelijke en kundige collega’s, kennismaken met Pentjak Silat. Bij elke oefening lag de nadruk op beweging, ademhaling en focus en dat was erg prettig. Maar ook het spelelement was erg leuk met deze groep. De sparringpartners waren prima matches, wat ook de sfeer en sociale veiligheid optimaal maakte. Aan te raden!

Ferry

 

Heey Jeroen,

Ik wou je nog laten weten dat ik ook afgelopen eigentijdse festival heb genoten van je lessen krijgskunst. Met maar vijf workshop momenten is het een uitdaging om de essentie en effectiviteit van een krijgskunst over te brengen op een manier die voor iedereen toegankelijk is. Een uitdaging die je naar mijn zeggen zeer goed oppakt. De lessen zijn boeiend en het resultaat is merkbaar bij iedereen.
Het nieuwe spel met het die kaartjes en dat meel zou ik er zeker inhouden.

Afgelopen weekend kwam ik in Amsterdam een paar mensen tegen van het afgelopen Eigentijdse festival die ook bij ons in de workshop zaten en we kende allemaal de handgroet nog die we van jou geleerd hebben.

Ga je goed en zie je sowieso volgend jaar weer bij het Eigentijds.

Groet,

Daniël

———

 

Beste Jeroen,

 

Ik heb de workshop Krijgskunst ervaren als een leuke en zeer toegankelijke workshop waar de lach nooit ver weg was en ik aan het eind van de week meer in mijn (lichaams)bewustzijn en kracht ben komen te staan dan ik van te voren had gedacht. Mooi was ook om te zien dat dat proces zichtbaar was bij alle deelnemers en je mensen daadwerkelijk een stukje zag transformeren gedurende de week en aarden in hun eigen zijnsverstaan. Dank voor de ervaring die ik heb mogen op doen.

 

Grtz,

Léon

 

Krijgskunst


Op basis van de filosofie van de Innerlijke Krijger sta ik elke ochtend met mijn blote voeten op het vochtige gras en al snel in de hete zon. Thuis ben ik bang voor teken, maar hier zijn ze bang voor mij, haha (ook in de douche draag ik geen slippers, wat kan mij het schelen – loslaten die hap).
Met een vast clubje oefenen we ons in de stappentechniek waarbij je altijd naar de ander gericht blijft. Gecentreerd en gegrond blijven vormen de kern. “Staan als een boom” De filofie wordt heel summier toegelicht. De cursusleider is namelijk zelf een krijger en een echte teacher. Zijn levensfilosofie zit in wat hij doet en is. Hij is duidelijk en wat hij zonder woorden aan ons overdraagt is helder als licht.
De technnieken zijn sierlijk. Het gaat niet om kracht zetten maar om het gebruiken van de kracht die al in je zit. Door middel van de beweging transporteer je als het ware die kracht naar je, fysieke, doel.
Die innerlijke kracht en de dualiteit ‘strijden of creëren’ raken rechtstreeks aan mijn reisthema’s.  Weglopen of -blijven is onmogelijk, hetgeen Jeroen ons in de eerste seconde al meteen duidelijk maakte: je komt niet te laat, zeker niet te vroeg en ook niet op tijd. Even wat verwarring; we lachen.
Denken blijkt dan ook al gauw dé blokkade te zijn die de sierlijke en juist gekozen stappen in de weg staat.

Emile blog

——————————-

Beste Jeroen,

Ik heb deze workshop gekozen omdat ik op zoek ben naar meer balans in mijn leven.

Tijdens de 5 ochtenden dat ik de krijgskunst bij je heb beoefend merkte ik al dat ik het heerlijk vond om uit mijn hoofd en in mijn lijf te zijn.

Alleen dat al heeft mij duidelijk gemaakt waar ik het in moet zoeken om mijn balans te vinden.

Ik vind je een inspirerende trainer die met veel passie en geduld onze groep een mooie inkijk hebt gegeven in de krijgskunst.

Van verschillende mensen kreeg ik deze week de opmerking dat mijn houding is veranderd, meer in evenwicht en rechterop.

Bedankt voor je lessen en ik hoop zeker nog vaker iets bij je te volgen.

Groet en hug,

Rob de Reus

——-

Je cursus is een krachtige en een gevoelige ervaring, beide kwaliteiten verenigd.

De zachte sterke zorgzame kracht van  van een olifantengroep.Iedere olifant heeft  zijn plek in de kudde.Ze gaan  zeker en als een geheel hun weg door het woud.Hun zachte sterke passen kussen de aarde.Ze groeten de bomen en voeden zich aan hen.

De krokodil,het oudste dier dat nog leeft op onze aarde, ligt ,alleen,in het water, wacht op zijn geliefde prooi,roerloos,met eindeloos geduld.

Zijn geschubte huid lijkt hard en ontoegankelijk, maar is uiterst fijngevoelig,en merkt de minste verandering in de stroming en de beweging van het water op.Zijn uitschietende beweging is sneller als de bliksem.

Aan den lijve heb ik de effecten ervaren (en ervaar ze nog )van jouw manier van krijgskunst doen beleven:

gecenterd zijn in je lijf

geconcentreerd zijn mentaal

waarnemend buiten en binnen tegelijk.

Zo, gecenterd in je  eigen midden ,

-de ervaring van  compleet zijn en heel,

-ervaren verbonden te zijn met de natuur van mensen,dieren,planten en stenen.

-die verbondenheid die werkt ,en werkt door in het leven.

Het was een intense, mooie en productieve week:pentjak,bomen,zweethut,de full amount of Geronimo b

Wie het effect van eigen aarding ,kennen van eigen kracht en gevoeligheid,en de beheersing daarvan wil onderzoeken,ervaren en oefenen:van harte aanbevolen!

Bedankt Jeroen!

Marita

——

Beste Jeroen,

Met plezier:

Deze serie van 5 workshops heeft me mentaal en fysiek uitgedaagd en nieuwe kracht gegeven.

Het was leuk om te leren, te sparren en geïnspireerd te worden.

Na ruim 25 jaar leservaring  herken ik een goede docent:

Jeroen is duidelijk, respectvol en weet een sfeer te creëren waarin je ontspannen en met veel plezier echt iets leert: het was een fijne ervaring. Kan het iedereen aanraden.  Bedankt!

Pia

Daan

Vaste leerling voor de wekelijkse lessen Pentjak

Pentjak betekend voor mij thuiskomen in het lichaam en kijken naar hoe de stappen zijn geweest en hoe deze ook anders zouden kunnen. Tegenwoordig wordt er heel veel verlangd en is het goed op om een bepaald moment te herkennen dat je overprikkeld zou kunnen zijn. Pentjak met al z’n vernuftigheid en jou manier van lesgeven is dan voor mij de manier om in die mooie kwetsbaarheid te kunnen bewegen. Dank je!

——-