Het laatste wat er met buurthout gedaan werd is het maken van een bank-kast bij ons thuis. Wij zakten door onze bank heen en nu zitten we op de eiken van de A12, gedragen door de beuk van Zoele! De Beuk van zoelen werd ruim 2 jaar voor  het maken omgezaagd. Zo was het ook met de eiken langs de A12. Het hout is gedroogd en dit jaar kon het verwerkt worden. Zie op het plaatje rechts en zie hoe kast, tv meubel en salontafel samen met de bank een geheel vormen!

meer over deze beuk op [youtube]http://www.youtube.com/playlist?list=PLB1E401B1B59EC882[/youtube]

eigengemaakt houten wandmeubel

 

Niets zo leuk als zelf iets maken! Nog leuker is samen iets te maken van materiaal uit je eigen omgeving. Het Buurtboom idee is er daarom; het is leuk, nuttig (noem het duurzaam) en als het gebeurt met eigen hout dan hoeft er elders geen boom om. De praktijk wijst ook uit dat een stuk eigen hout niet zo knoest vrij en recht hoeft te zijn als in de reguliere handel. Persoonlijk vind ik dit vaak ook mooier.

Er is wel één ding wat voorop moet staan en dat is dat de boom echt moet wijken en dus om moet of er speciaal er voor is aan gepland! Daarvoor is er gekeken of er niet verplant, geknot of iets anders mogelijk is. Allemaal om te voorkomen dat Buurtboom, een oplossing op zich, niet de oplossing wordt voor de boom die in de weg staat.

 

Bomen bij de oprit A12 Driebergen Buurtboom nummer 1; uitgevoerd bij de A12, de bomen die verplant konden worden zijn dat. (regel1) De bomen die dit niet konden meemaken zijn gezaagd en planken geworden. Sommige planken zijn nu tafel en bank en verkocht.

Kerckenbosch
Een ander voorbeeld was hier in Zeist, buurthout werd een grote wijktafel. Er werd door de jeugd flink meegeholpen en zo werd het ook hun tafel!
Het uiteindelijk doel is natuurlijk om het buurthout te gebruiken en  elders bomen te sparen. Mocht mijn zoomburcht (zie nieuws 23 okt 2012)  straks langs de A12 gerealiseerd zijn dan is daar voldoende ruimte, een ideale plek om hout te drogen!

Moet er in jou buurt ook een boom wijken? Neem dan contact met ons op en mogelijk maken we straks iets moois. Let op, de voorbeelden gaan nu over planken en banken, er zijn nog veel meer mogelijkheden!!
Sponsoring is ook mogelijk, zie het logo hierboven, de Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het mogelijk gemaakt de eerste banken te maken en droeg ook financieel bij. Sponsors zien hun logo terug op het (keur) merk. Een link en een stukje tekst vertellen op de site straks ook het verhaal van de boom! Als teambuilding, wijkfeest of gewoon als uitbesteding, zolang de boom nog verder leeft, is er Buurtboom.

Schipholpark

Schiphol park
Een nuttige besteding van een boom die echt om moest, een project wat we op Schipol hebben gerealiseerd. Geronimo & Co heeft geholpen een Airport Park te maken in Lounch D achter de douane. Naast verschillende plantenbakken, parkgeluiden  en fladderende vlinders is er ook een boom geplaatst. klik op de boom voor het (beeld)verhaal!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord