Op zondag 27 oktober 2019 om 10.30 bij de Nieuwe Mens een bijzondere lezing over onze relatie met bomen en wat zij ons kunnen leren over onszelf en over persoonlijke groei: hoe je met het leven IN de voeten kunt in plaats van UIT de voeten! Meld je aan via www.werkgroepdenieuwemens.nl

DE BOOM EN DE KRIJGER

lezing door Jeroen Heindijk

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe je meer bij jezelf blijft, meer tot rust komt? Sta dan maar eens stil bij een mooie boom en voel jezelf weer helemaal thuis komen. Mensen zijn bijzondere wezens maar bomen ook. Zij weerspiegelen ons.

Tijdens deze interactieve lezing maak je kennis met verschillende aspecten van jezelf die je terug ziet in de bomen. Je ontstaansgeschiedenis, cultuur en hoe je je eigen huishouden beheert, met als spiegel de bomen met hun roots, ontwikkeling, voeding en verzorging. Bomen lijken op ons, omdat ze net als wij in twee werelden leven. Wij doen dat op verschillende niveaus: digitaal en analoog, binnen en buiten, werkzaam en vrij, natuurlijk en gekunsteld, verstand en gevoel, enzovoort.

Voor bomen zijn er de wereld van de lucht en die van de aarde. Onder de grond zit net zo’n levend bos als erboven! Een verborgen leven dat het bovengrondse bos mogelijk maakt. En omgekeerd. Wij mensen leven in een natuurlijke én een bedachte wereld. De bedachte (gemaakte) wereld heeft onze omgeving verregaand gevormd en helaas ook vaak vervormd. Waarbij de natuur bovengronds net zo verscholen is geraakt als de ondergrondse wereld van de bomen.

Jeroen Heindijk: ‘Wanneer ik in het bos loop zie ik allemaal krijgers’.
De bomen dienen staande te blijven in verschillende situaties; wind, regen, droogte, vuur, ouderdom, wetgeving. Allemaal factoren die de krijger en de boom testen. Vandaar dat Jeroen Heindijk naast zijn passie voor bomen, ook een passie heeft voor krijgskunst.

Krijgskunst is ontspannen in plaats van kracht zetten. Het is niet willen maar de weg van natuurlijk volgen. Krijgskunst is staan als een boom, de stroom het werk laten doen.

In deze lezing ervaren we de staande persoon in ons, de krijger in ons, en leren we via de bomen hoe we ons in het leven staande kunnen houden, ons kunnen voeden en kunnen omgaan met veranderende omstandigheden. Dus hoe we daarmee IN de voeten kunnen in plaats van UIT de voeten!

Jeroen Heindijk (1970) werkte als adviseur voor Staatsbosbeheer voordat hij 25 jaar geleden begon met zijn bedrijf Geronimo en Bostochten.nl www.bostochten.nl
Jeroen verbindt zijn inzichten uit de krijgskunst (Pentjak Silat) en zijn kennis over bomen en het bos op unieke wijze om mensen de natuur om zich heen en hun eigen natuur te laten beleven en te leren over groei en ontwikkeling. Hij werkt actief aan een beter boombeheer en adviseert daarvoor gemeenten en andere organisaties. Ook is hij bezig met een boek.


Datum
27-10-2019
10:30

Lokatie
De Nieuwemens